.::RPG::. Srednji Svet
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Ustvarjalci Zlatega Gozda Vam predstavljajo nov spletni RPG za ljubitelje Gospodarja Prstanov. Doživite Srednji Svet!
 
KazaloPortalLatest imagesRegistriraj sePrijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtomatična prijava ob vsakem obisku (priporočamo): 
:: Pozabil/a sem geslo
Srednji svet

 

 Kaj je RPG in kako igrati [za popolne začetnike]

Go down 
AvtorSporočilo
Gvendolina
Zapečkar
Zapečkar
Gvendolina


Število prispevkov : 110
Join date : 21/09/2009
Age : 28
Kraj : Idrija

Kaj je RPG in kako igrati [za popolne začetnike] Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Kaj je RPG in kako igrati [za popolne začetnike]   Kaj je RPG in kako igrati [za popolne začetnike] Icon_minitimeNed Sep 27, 2009 6:39 pm

Kaj je RPG in kako igrati [za popolne začetnike] G31-tribal

Kaj je RPG in kako igrati [za popolne začetnike]

Za popolne novince k RPG pisanju je tu uvod k RPGju in kratka navodila, kako ga igrati.

Kratica RPG stoji za Role Playing Game, slovensko -igranje vlog.

Verjetno poznate kakšne računalniške igre, v katerih prav tako igrate vloge, vendar RPG, kot ga mi poznamo, ni računalniška igra. To je, če na kratko povzamem, pisanje zgodbe določenega lika.

Vsak član (igralec) na forumu vodi svoj lik tako, da opisuje, kaj se temu liku dogaja in kaj počne. Teme na forumu so porazdeljene po lokacijah, to pa pomeni, da ko z drugim igralcem pišeta v isto temo, sta bolj ali manj na istem mestu. [tu si lahko preberete več o premikanju iz teme ali foruma v drugo temo ali forum, torej potovanjih]

Ko pišete v RPGju, ne opisujete stvari, kot da bi se dogajale vam, temveč v 3. osebi in v pretekliku.[i](Gimli se je zazrl v drevesa, ter se namrgodil ob misli, da bo moral vstopiti v to zloveščo temo)
.

Od vas se pričakujete, da boste pisali v slovenščini in slovnično pravilno, ter z besediščem primernim času, v katerem se RPG dogaja. [zgodbo (čas, kraj in dogajanje na RPG-ju) RPGja Srednji Svet si lahko preberete tu, pravila o načinu pisanja pa tu]


Torej, kako začeti? Najprej morate okvirno vedeti, kaj se dogaja na RPGju. Nato si izberete raso (vaš lik je lahko človek, hobit, itd.) in si izmislite ostale značilnosti vašega lika, tj. zunanjost, značaj in preteklost, pozabiti pa ne smete tudi na ime. Ime vašega lika mora biti enako imenu, s katerim ste se registrirali na forum (če ste si premislili, si lahko v profilu sami spremenite ime). Nato napišete življenjepis karakterja. [Dovoljene rase lahko najdete tu, navodila pri izbiri imena tu, navodila pri pisanju življenjepisa vašega lika pa tu]

Ko je vaš življenjepis odobren s strani vodstva foruma, lahko začnete življenje svojega lika s tem, da napišete sporočilo v kraju (temi), ki jo je za vas določil Upravitelj. Ponavadi je to pokrajina, od koder karakter prihaja.

Sporočilo naj ne bo krajše od vsaj 5-ih vrstic, opisujte karakterjeve občutke, premike in okolico -> to velja tudi pri vseh nadaljnih sporočilih. Kar je v sporočilu premega govora, pišite med navednice, vaše misli pa poševno (italic). Ne pozabite na dovolj odstavkov ipd.


Seveda lahko vaš karakter živi zelo srednjeveško, kupuje orožja, se uči, hodi na pustolovščine, se spoprijatelji z drugimi igralci, kocka, se ga napije, potuje, ljubi, sovraži in navsezadnje tudi umre. [O tem si preberite v ostalih temah foruma Pravila in navodila RPG življenja].

Z nekaj truda lahko razvijete zelo realen, kompleksen karakter s celovito preteklostjo.

Na RPGju Srednji Svet si ne želimo samo dobrih, pogumnih, pametnih in prijateljskih likov, kot se rado zgodi. Naj ima vaš karakter globino, naj ima slabe točke, naj bo pohabljen ali neumen, zloben in strahopeten! Negativne strani karakterja pripomorejo k zanimivosti zgodbe in kvaliteti oz. realnosti vašega pisanja. Razvijanje karakterja je največji cilj RPG-ja, kar Upravitelji pri sojenju tudi najbolj upoštevajo. Torej vas nabiranje točk z nerazvitim karakterjem ne bo pripeljajo daleč.Dragi bralci, želim vam obilo uspeha pri igranju.

Prehodi med kraji in potovanja

Zavoljo realnosti (lažje sledenje igralcem, preprečevanje da bi bili ob istem času na dveh različnih koncih sveta) je treba svojo pot arhivirati. To storite tako, da ko potujete iz enega foruma v drugega, v postu omenite od kje ste prišli, in ko odhajate, napišete v kater podforum odhajate.

Potovanja v Srednjem svetu so trajala dolgo in jih je kot taka treba tudi upoštevati in zatorej tudi opisati. Zaradi realnosti ne bomo skakali iz Šajerske proti Samotni Gori samo v enem postu, ampak bo potrebno vsaj z nekaj stavki pot opisati, kaj se vam je na njej dogajalo ipd.

Potovanja v enem postu ne bodo dovoljena. Če boste skakali po celem Srednjem Svetu samo v par postih, medtem ko ostali ostajajo v enem kraju ali pa se počasi premikajo proti svojemu cilju, boste razbili vso realnost in boste za to tudi kaznovani.

Prosimo za določeno mero samokritičnosti in zadrževanja, zavoljo večje kvalitete in realnosti RPG-ja.

Pisanje in razvijanje karakterja

Tukaj si bomo pogledali nekaj malega o samem pisanju RPG-ja.

1. RPG se piše v 3. osebi
(primer: Aragorn je odšel v sobo in rekel: "Danes je lep dan!")

2. Pisanje naj bo slovnično pravilno!
Ker je RPG v bistvu zgodba, jo zelo pokvarijo inserti, kot so: "sm pršu pa sm ga z mečam pržgal da je užgal po tleh ko nabasan". Zato vas prosimo, da pišete kolikor se le da pravilno, ali pa bomo vaše objave morali pobrisati. Zaradi majhnih napak ne bomo zganjali vika in krika.

3. Pisanje naj bo realno
Kolikor je to pač mogoče za Tolikenov domišlijski svet. Se pravi, razni junaški podvigi v stilu pobitja cele horde orkov z enim prdcem odpadejo! Vaše sposobnosti se bodo merile po kvaliteti vašega pisanja.

Usklajevanje med pisanjem

1. Prvo pravilo, ki velja za kvalitetno igro je: usklajevanje.
Svojo igro je najbolje usklajevati s soigralci. Lahko napišete življenjepise, ki se tičejo večih igralcev in tako povežete svojo zgodovino in tako naprej.

2. Ne bahajte se in ne pišite izven meja svojih zmožnosti. Prilagodite se svojemu karakterju in izkoristite njegove prednosti ter se zavedajte njegovih slabosti.
Če ste hobit, naprimer, potem je vaša prednost neslišnost, tiholazenje in inteligenca, kar pomeni da se boste nasprotnika lotili premišljeno in tiho, ne pa z bojnim krikom in strašno močjo.
Če ste škrat, potem tiholazenje odpade, saj te sposobnosti žal nimate. Ostane vam samo glasen in močan napad.

3. V svoje pisanje vključite lastnosti svojega karakterja, ki jih predhodno opišete v življenjepisu. Ker vemo da v življenju ni popolne osebe, tega ni tudi v Srednjem Svetu.
V pisanje vključite torej tudi hibe svojega karakterja, ne samo dobrih stvari. Konec koncev nas definirajo tudi naše napake.
Tako boste dosegli večjo kvaliteto pisanja in višjo stopnjo realnosti, kar bo tudi nagrajeno. Enolični in stereotipni karakterji niso zanimivi in jih ni zanimivo voditi, zatorej taki tudi ne bodo nagrajeni.

RPG je v bistvu igra igranja vlog, česar čar je prav razvijanje vašega karakterja. Največji dejavnik karakterja je njegova osebnost. Njegova oprema in točke seveda igrajo vlogo in tudi nekaj povejo o njem, vendar pa je glavna osebnost, ki jo izkažete s stilom pisanja in vsebino.

V Srednjem Svetu niso vsi pogumni in plemeniti, nekateri so tudi strahopetni in zapečkarski, kot je bil naš Bilbo, pa smo ga vseeno imeli radi.
Nazaj na vrh Go down
https://www.facebook.com/lenoba
 
Kaj je RPG in kako igrati [za popolne začetnike]
Nazaj na vrh 
Stran 1 od 1

Permissions in this forum:Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
.::RPG::. Srednji Svet :: Začetek :: Pravila in navodila RPG življenja-
Pojdi na: